MUZYKA-POEZJA-TEATR-PLASTYKA

Jeżeli nie wiesz, dokąd idziesz , na pewno zajdziesz gdzie indziej

Nie jesteś zalogowany na forum.

#1 2021-11-13 14:11:14

poezja
Użytkownik
Liczba postów: 14
WindowsChrome 95.0.4638.69

Cereus grandiflorus (Królowa Jednej Nocy) autor: W.Pitak

.
Cereus grandiflorus (Królowa Jednej Nocy)
autor: W.Pitak

Film przedstawia rozkwitanie i umieranie prawdziwej królowej jednej nocy, które nastapiło po 45 latach w mieszkaniu Tatiany i Władysława Pitaków w Koszalinie.

https://www.youtube.com/watch?v=lMr3XtNdy3E
.

Prezentowany film pokazuje ostatnie 12 godzin narodzin ,kwitnienia, starzenie się i umieranie kwiatu. Tzw. ciąża królowej trwała około 1 miesiąca. Tak jak w prawdziwej ciąży , pojawił się najpierw puszysty pączek, który codziennie powiększał się, wydłużał, aż po 30 dniach otrzymał  długi na 15 cm pęd zakończony, wilgotnym zamkniętym kwiatostanem, także długości ok. 15 cm i średnicy (w środkowej części) ok. 5 cm). Około godz. 16 rozpoczęło się rozkwitanie ( rozwijanie się). To się działo dosyć szybko, bo po dwóch  godzinach kwiat był w pełni rozwinięty i zaczął pachnieć wanilią.

Pełne kwitnienie trwało około 2 godzin, a potem płatki zaczęły się składać , wiotczały i zaczęło się umieranie. To był najbardziej dramatyczny okres, bo przykro jest patrzeć na każde umieranie. Po kilku godzinach, ok. 4 nad ranem kwiat przypominał krowi chwost, wilgotny , ale martwy. 

Film trwa prawie 200 sekund. Każda sekunda to jedna minuta życia królowej. Zatem na filmie pokazane jest 200 minut  jej życia.

1

Maria Ziółkowska: Niezwykle piękny kwiat i emocjonujące zjawisko. [dblpt])

1

Ewka Gregor: Cudowny moment, pieknie uchwycony ..WOW!!!

1

jadzia2904: Kwiat jest przepiękny , a jego zapach zniewalający ............gratuluje cierpliwości w hodowli i montażu tak wspaniałego filmiku ........... [dblpt]):) pozdrawiam milutko [dblpt]):)

1

My Terrace GardeMy Terrace Garden

Wow ? ?????????

1

pchlapoland:Piekny jest kwait jednej nocy.teraz w TV tureckiej wyswietlany jest serial o takim tytule....

1

stanislaw Solski:dwa lata temu mialem to szczęscie że dwa kwiaty miałem - teraz czekam na następne

2

ewa Xxxc: Ja rowniez mam ten przecudowny kwiat.Po ilu latach u Panu pierwszy raz zawitał?pozdrawiam.

1

WAP:

@ewa Xxxc:     Pierwsza Królowa Jednej nocy  zakwitła w  1998 r. Szczepkę dostałem 1967 r. czyli po 33 latach. Następna Królowa (cereus grandiflorus) zakwitła po 45 latach.   Są kwiaty  jednej nocy, które mogą zakwitać co roku i mieć nawet kilka kwiatów, ale to są tzw. epifity, a więc nie są prawdziwymi królowymi. Są jeszcze księżniczki jednej nocy - mają kwiat mniejszy od królowej. Królowa z koroną ma średnicę ok. 30 cm.

.

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
kolce na gołębie | Kursy projektowania wnętrz Kurs 3ds Max dla początkujących Aranżacja wnętrz Kursy | warszawa przeprowadzka | To tak chwila gdy popsuł się komputer laptop tablet lub inne urządzenie elektroniczne? Serwis komputerowy ursus Przyjdź do nas już dziś pomożemy